1
589 3345

25-04-2016      24η και τελευταία συνάντηση
Είναι η τελευταία συνάντηση του ομίλου μας. Έχουμε έτοιμες τις κατασκευές μας: την άρπα με τα laser, τον μετρητή αντανακλαστικών, το ρομποτικό χέρι με το γάντι, το ρομπότ μονομάχος και το παιχνίδι μέτρησης σταθερού χεριου. Σε μια γιορτινή ατμόσφαιρα, παίξαμε αλλά και "δοκιμάσαμε" κάποια σουβλάκια με πίτα που έφθασαν στο σχολείο μας... Αποχαιρετίσαμε τον όμιλό μας με μια όμορφη φωτογραφία!

18-04-2016      23η συνάντηση
Οι εργασίες προχωρούν, όλοι συμμετέχουν και οι προσπάθειες μεγιστοποιούνται. Για το τέλος λίγο παιχνίδι με το drone.

11-04-2016      22η συνάντηση
Μεταφέρουμε στο σύνολο της ομάδας τις εμπειρίες και τις εντυπώσεις απο το συνέδριο της Θεσσαλονίκης. Οι εργασίες για την περάτωση των κατασκευών μας συνεχίζονται. Το arduino είναι εύκολο στη συνδεσμολογία είναι όμως δύσκολο στον προγραμματισμό. Ο εξοπλισμός του εργαστηρίου δε μας βοηθά ιδιαίτερα.

8-04-2016      4ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνεδρίο κεντρικής Μακεδονίας για τις ΤΠΕ
Συμμετέχουμε στο 4ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνεδρίο κεντρικής Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη, το οποίο περιλαμβάνει θεματική ενότητα με τίτλο «Εκπαιδευτική Ρομποτική». Συμμετέχουμε με βίντεο, επιστημονικό άρθρο και παρουσίαση κατασκευής (του μετρητή αντανακλαστικών) απο τη μαθήτρια Ειρήνη Βυζιργιαννάκη.

4-04-2016      21η συνάντηση
Προχωρούμε με τις κατασκευές μας. Έχουμε και τον πρώτο "μονομάχο", ένα απλό ρομποτάκι με δυο βαθμούς ελευθερίας στις κινήσεις του, στον οριζόντιο άξονα κυκλικά και στον κάθετο άξονα, εγκάρσια, μένει να κατασκευάσουμε και τον αντίπαλό του.

28-03-2016      20η συνάντηση
Ενημέρωση για την πρόοδο και τα μυστικά κάθε μιας κατασκευής, ειδική αναφορά στον μετρητή αντανακλαστικών. Αναλυτική παρουσίαση για τους αισθητήρες κάμψης (flex sensors), τη συσκεύη laser και τον αισθητήρα απόστασης υπερήχων, αρχές λειτουργίας και συνδεσμολογία αυτών. Στο τέλος παιχνίδι με το drone!

21-03-2016      19η συνάντηση
Εισάγουμε το S4A στον προγραμματισμό σχεδόν όλων των κατασκευών μας. Η εκδρομή στο Λονδίνο δεν θα πραγματοποιηθεί... :-(
Οι εργασίες μας όμως προοδεύουν.

14-03-2016      18η συνάντηση
Παρακολουθήσαμε videos για hacking απο την έκθεση για hackers στο Las Vegas, για τα νεα pico-robots που τραβούν 1000 φορές το βάρος τους και για την επαλήθευση της θεωρείας του Newton για την βαρύτητα και την πτώση των σωμάτων. Συνεχίσαμε τις κατασκευές μας και παίξαμε (quelle original) με τα drones.

7-03-2016      17η συνάντηση
Παρακολουθήσαμε τα τελευταία videos για τα ρομπότς και την τεχνολογία που ενσωματώνουν, μιλήσαμε για την Boston Dynamics και για τα συστήματα αυτομάτου ελέγχου. Οι μαθητές που συμμετείχαν στο 5ο Συνέδριο ACSTAC στις εγκαταστάσεις του Κολλεγίου «Ανατόλια», στη Θεσσαλονίκη για λογαριασμό του ομίλου μας, μας μετέφεραν τις εντυπώσεις τους. Παρουσίασαν τον μετρητή αντανακλαστικών και τον ρομποτικό βραχίονά μας.

29-02-2016      16η συνάντηση
Συνεχίζει να μας απασχολεί το θέμα της επικείμενης εκδρομής στο Λονδίνο. Συνεχίζουν να υπάρχουν πολλοί παράγοντες που το επηρεάζουν και βεβαίως συνεχίζει να μας προβληματίζει και ο οικονομικός παράγοντας.. Εγκαθιστούμε το πρόγραμμα s4a και το χρησιμοποιούμε σε κάποιες απο τις κατασκευές μας.

22-02-2016      15η συνάντηση
Μας απασχολεί το θέμα της επικείμενης εκδρομής στο Λονδίνο. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που το επηρεάζουν και βεβαίως και ο οικονομικός παράγοντας.. Συνεχίζουμε τις κατασκευές μας, είχαμε μια εισαγωγή για το πρόγραμμα s4a θα μας βοηθήσει στον προγραμματισμό των arduinos.

15-02-2016      14η συνάντηση
Συνεχίζουμε τις κατασκευές μας. Συναντούμε διάφορα προβλήματα που αφορούν στην υλικοτεχνική υποδομή της αίθουσάς μας και στον προγραμματισμό του arduino. Σχεδιάζουμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της επικείμενης εκδρομής μας στο Λονδίνο.

Μπορούμε να κατεβάσουμε ένα βιβλίο σχετικά με τον προγραμματισμό του arduino απο ΕΔΩ. Αν δεν "ανοίγει" το doc επικοινωνούμε με τον καθηγητή μας..

1-02-2016      13η συνάντηση
Εστιάζουμε στις κατασκευές μας. Δουλεύουμε όλοι σε ένα προσχέδιο της κανονικής κατασκευής. Τρεις μαθητές προετοιμάζονται για δυο παρουσιάσεις σε συνέδρια στην Θεσσαλονίκη. Στο τέλος λίγο παιχνίδι με το μεγάλο drone.

25-01-2016      12η συνάντηση
Ο μαθητής Μίνος Τζιράλης σε μια ακόμα πάρα πολύ καλή παρουσίαση για τους 3D εκτυπωτές και τη χρήση τους στην ιατρική. Σχεδιάζουμε την εκπαιδευτική εκδρομή μας στο εξωτερικό. Στη συνέχεια κάθε ομάδα έπιασε δουλειά! Λίγο παιχνίδι με το minidrone στο τέλος.

18-01-2016      11η συνάντηση
Καταπληκτική παρουσίαση για την έκθεση τεχνολογίας CES 2016 στο Λας Βέγκας απο τη μαθήτρια Ειρήνη Βλάχου. Χωρισμός σε υποομάδες και επιλογή κατασκευαστικών θεμάτων απο την κάθε ομάδα. Ξεκινάμε δουλειά! Και μια ομαδική αναμνηστική φωτογραφία..

11-01-2016      10η συνάντηση
Ασχοληθήκαμε με τον προγραμματισμό του arduino. Αναλύσαμε γραμμή γραμμή ένα προγραμματάκι και μετά το χρησιμοποιήσαμε για να δουλέψει ένα κύκλωμα που φτιάξαμε.

20-12-2015      Επίσκεψη στο εργαστήριο BLAST!
Πραγματοποιήσαμε την επίσκεψή μας στο εργαστήριο BLAST του κου Βασίλη Χρυσανθακόπουλου στη σχολή Μωραΐτη. Είναι το καλύτερο εργαστήριο με LEGO MINDSTORMS στην Ευρώπη. Είδαμε, μάθαμε, προβληματιστήκαμε, προτείναμε, κατασκευάσαμε, παίξαμε, αγαπήσαμε. Ήταν εμπειρία!

14-12-2015      9η συνάντηση
Νεο prject είναι η κατασκευή ενός συστήματος αυτόματου ελέγχου. Περιλαμβάνει μετρητή θερμοκρασίας LM35, LED-ακι ένδειξης χαμηλής θερμοκρασίας και ανεμογεννήτρια που ξεκινά αυτόματα τη λειτουργία της όταν η θερμοκρασία υπερβεί ένα δικό μας όριο. Στη συνέχεια χαμηλές πτήσεις με το minidrone ενώ μας προβληματίζει ακόμα το ταξίδι μας στο εξωτερικό..

7-12-2015      8η συνάντηση
Ο ομάδα εργάζεται πυρετωδώς. Το νέο prject που τελείωσε με επιτυχία ήταν η κατασκευή δυο ματιών (πλαστικών) που ελέγχονται απο ένα ή δυο servo motors. Το αποτέλεσμα ήταν διασκεδαστικό. Προετοιμαζόμαστε για την επίσκεψη στο εργαστήριο με LEGO MINDSTORMS του κυρίου Χρυσανθακόπουλου. Παράλληλα προβληματιζόμαστε για την εκδρομή μας στο εξωτερικό το Πάσχα δεδομένου του κλίματος που επικρατεί στις μεγάλες ευρωπαϊκές προτεύουσες λόγω των τελευταίων γεγονότων.

23-11-2015      7η συνάντηση
Παρουσίαση της λαπαροσκοπικής τεχνικής για επεμβάσεις χειρουργικού τύπου απο τη μαθήτρια Ειρήνη Βυζιργιαννάκη. Παρουσίαση του κυκλώματος απο λεμόνια με το οποίο ανάβει ένα LED. Χρήση των νέων breadboards για κατασκευή κυκλώματος arduino. Στο τέλος χαμηλές πτήσεις με το μεγάλο drone A.R.2.0 Parrot.

16-11-2015      6η συνάντηση
Άσχοληθήκαμε με τις βασικές αρχές κυκλωμάτων και είδαμε λίγο τον προγραμματισμό του arduino με αφορμή το κυκλωματάκι για LEDs και buttons. Οι νέοι μαθητές είδαν την περυσινή εργασία με το ρομποτικό βραχίονα. Τέλος έγινε μια ενημέρωση για το baloon project που θα πραγματοποιήσει ο όμιλός μας την άνοιξη 2016 στο σχολείο!

9-11-2015      5η συνάντηση
Ο μαθητής Νικηφόρος Αστεριάδης σε μια παρουσίαση για το κορυφαίο ρομπότ ιατρικών επεμβάσεων Da Vinci. Στη συνέχεια το τέταρτο project με το Arduino για την κατασκευή κσι λειτουργία του button και του LED. Είδαμε την εφαρμογή τους στον μετρητή αντανακλαστικών που κατασκευάζουμε. Και λίγο παιχνίδι με το minidrone στο τέλος.

2-11-2015      4η συνάντηση
Ο μαθητής Κωνσταντίνος Βλαχόπουλος σε μια πολύ καλή παρουσίαση για την τεχνητή καρδιά και σε μια ακόμα καλύτερη για τη λειτουργία του φορητού απινιδιστή, τον οποίο είχε μαζί του σε εκπαιδευτική έκδοση και έτσι είδαμε απο κοντά τα μυστικά της χρήσης του. Στη συνέχεια το τρίτο project με το Arduino, ασχοληθήκαμε με τον κινητήρα servo. Ως είθισται στο τέλος παιχνίδι με το minidrone.

19-10-2015      3η συνάντηση
Η Ειρήνη Βυζιργιαννάκη μας παρουσίασε τον ασταμάτητο μυ του ανθρώπινου σώματος, την καρδιά. Είδαμε την δομή, τη λειτουργία της και ενημερωθήκαμε για τους κινδύνους που διατρέχει η καρδιά του σύγχρονου ανθρώπου. Στη συνέχεια είχαμε το δεύτερο project με το Arduino UNO. Συναντήσαμε την φωτοαντίσταση - photoresistor και φτιάξαμε ένα κύκλωμα που ελέγχει ένα LED με βάση τον φωτισμό του χώρου. Τέλος πιλοτάραμε το Minidrone της Parrot.

12-10-2015      2η συνάντηση
Πρώτο project - traffic lights με Arduino UNO. Εισαγωγή στα βασικά: κύκλωμα, ρεύμα, τάση, αντίσταση, LED. Στη συνέχεια παιχνίδι με το νεο Parrot Minidrone Cargo.

5-10-2015      1η συνάντηση
Πρώτη μας συνάντηση, γνωριμία, συζήτηση για θέματα του ομίλου όπως η συμμετοχή σε διαγωνισμούς, το κατασκευαστικό μέρος του ομίλου, οι ευκαιρίες του ομίλου την προσεχή χρονιά κλπ.Παρουσιάστηκαν 2 εργασίες με θέμα τα ρομπότ, την ιστορία τους, την πρόοδό τους και τη σημερινή χρήση τους.
Καλή μας αρχή!